fredag den 26. januar 2018

Det totalitære EU

Jeg har ondt af grækerne

Jeg har ondt af grækerne. Jeg har ikke ondt af dem for deres forrykte overforbrug i nullerne, et overforbrug, der udelukkende var muligt på grund af euroen og det kunstigt lave renteniveau, der gjorde det muligt for de græske svindelpolitikere at låne ustyrlige summer og begå regnskabssvindel på en og samme gang. 
Når jeg har ondt af grækerne, skyldes det to forhold. For det første er det forfærdeligt med en arbejdsløshed på 25 procent og en ungdomsarbejdsløshed på ca. 50 procent. For det andet opfører især Tyskland, men også Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond sig afstumpet over for grækerne i deres ideologisk betingede forsøg på at få den forrykte konstruktion, som euroen er, til at hænge sammen.

Den fælles mønt var fra begyndelsen et fejlskud af de alvorligste af slagsen

Den fælles mønt var fra begyndelsen et fejlskud af de alvorligste af slagsen. En fælles mønt kan kun fungere, hvis deltagerlandene har nogenlunde den samme politiske kultur, i praksis en tysk politisk og økonomisk kultur med effektiv skatteopkrævning, finansiel disciplin og et nogenlunde korruptionsfrit samfund. Grækenland har ingen af delene, har aldrig haft det og vil aldrig få det. Det sidste er selvfølgelig en påstand, men unægtelig en påstand bygget på æoners erfaring med græsk kultur og måder at gøre tingene på.
Det eneste rationelle er at lade Grækenland gå statsbankerot, udtræde af euroen og at genindføre af drakmeren som valuta. Drakmeren vil selvsagt falde voldsomt i værdi sammenlignet med euroen, men denne devaluering vil tilføre Grækenland en betydelig konkurrencefordel, og eksport i form af landbrugsprodukter, skibsfart og især turisme vil blomstre op. Grækerne kan så vende tilbage til den gamle velprøvede model, hvor staten lader seddelpressen køre lystigt med jævne mellemrum for at betale de offentligt ansattes lønninger, når nu det ikke lader sig gøre at opkræve særligt mange skatter. Det er ikke særlig sofistikeret, men det virker faktisk. 
I stedet vil Tyskland, ECB og IMF nu påtvinge gærkerne en medicin, der skal gøre dem til tyskere. Det kommer ikke til at ske, men mens vi venter på, at Angela Merkel og konsorter opdager dette indlysende, vil græsk økonomi og derfor grækerne lide helt unødigt. 
Der er virkelig en totalitær tankegang på spil her. De andre skal blive som os, er det skræmmende mantra hos EU’s top. Det er ubehageligt at være vidne til en sådan sjakren med et helt folk. Det er et spil russisk roulette, hvor man gambler med den politiske stabilitet i Grækenland.
Det er ikke kønt at være vidne til. Må euroen og det ganske EU snarest ende på historiens losseplads for uanvendelige ideologiske projekter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

De røde medier

Videnskabeligt bevist Videnskabeligt bevist er det ikke, men en netundersøgelse i avisen.dk to dage før valget med næsten 10.000 deltagend...